Saturday, April 19, 2014

Fill in the blanks for JSC Exam




1.     Fill in the blanks with appropriate word:
The prize giving ceremony of our school was (a) ___on 2 December 2012. it was held in the school auditorium. We decorated (b) ____school building very nicely. The function began at 10 a.m. it began with the (c) ___ from the holy Quran and the bible. Then the head teacher called the names of the recipients. The head teacher also read (d)___the annual report. Then the prize were distributed (e) ---- the winners.

Answer: (a) held   (b) the   (c) recitation   (d) out   (e) among.

2.     Fill in the blanks with appropriate word:
Independence is (a) ____birth right of a man. But no nation can achieve it without struggle. We achieved independence in 1971 through a (b) _____war. People of all walks of life joined the war. They fought (c) _____against the enemies. They did not run (d) _____showing their back. Many freedom fighters become martyrs in the war. Today we remember them with (e) ____respect.

Answer: (a) the    (b) bloody    (c) fiercely   (d) away   (e) profound.

3.     Fill in the blanks with appropriate word:
21st February is declared as an (a) _______mother language day. This day is also (b) ____ Shaheed day. On this day people go to shaheed minar to show (c)______ to the martyrs. They carry flower wreaths to offer them (d) _____national flag is kept half flying. The popular song “Amar Bhaier Rokte Rangano Ekushe February” is (e) _____in chorus.

Answer: (a) international (b) called   (c) respect   (d) the   (e) sung

4.     Fill in the blanks with appropriate word:
Man is curious by nature. He wants to know (a) _____thing about the world. Newspaper is (b) _____best media to satisfy this curiosity. It is useful to all sections of (c)_____. In modern life it has really become a (d) ____of our life. people can express their opinions through it.  For many reasons a newspaper is called the (e) ___of knowledge.

Answer: (a) various   (b) the   (c) people   (d) part and parcel   (e) storehouse

5.     Fill in the blanks with appropriate word:
Haji Mohsin was famous for his (a) ____. He helped the poor people (b) ____food and clothes. One night a thief (c) ___into his bedroom.  Haji Mohsin woke up and caught hold of the thief. The thief said, “sir, I am very poor and I have no (d) ___ in my house.” Mohsin felt pity with the poor man. He took him to another room and (e)---box.

Answer: (a) kindness   (b) giving   (c) entered      (d) food    (e) opened





6.     Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is a small country.  But this country of ours is rich in (a) ___ resources.  Our progress (b) ____ on the proper use of these resources. It will not do if we while away our time in (c) _____.  The responsibility of building the country (d) _____ rests with us.  For this we have to work hard. We should bear in mind that industry is (e) _____ key to success.
Answer: (a) natural     (b) depends     (c) idleness   (d) properly    (e) the


7.     Fill in the blanks with appropriate word:
Industry is at the (a) _____ of all success.  It is not possible to do any noble deed without (b) _____ our Bangladesh is a poor country, but we take pride in calling her (c)____ Bengal. It requires hard labors to build golden Bengal in the true sense of (d) _____term.  The people of the developed countries are very industrious.  Many of us, on the other hand, are lazy and (e) _____to work.

Answer: (a) root   (b) industry   (c) golden   (d) the   (e) reluctant.

8.     Fill in the blanks with appropriate word:
Kazi Nazrul Islam is called the rebel poet.  He was (a) _____on 24th may, 1899, at churulia in the district of burdens.  He came of a poor (b) _____. Hos parents were Kazi Fakir Ahmed and jobeda khatun. Nazrul is one of the (c) _____ Bengali poets.  His poem “bidrohi” made him (d) _____overnight when he was only 21 year old.  Nazrul’s gazzles (islam songs) are very popular in the (e) _____community.


Answer: (a) born    (b) family   (c) greatest    (d) famous   (e) Muslim 

9.     Fill in the blanks with appropriate word:
UNICEF is an (a) ____ organization. It mainly works for the children.  UNICEF was (b)____ in December 1946.  its (c)_____ is in new York, USA.  Currently it works in 190 countries and territories of the world.   Extremely (d) ____ children of the world are its main target. UNICEF is the world’s largest organization taking care of children’s  (e)____ and protection.

Answer: (a) international   (b) established    (c) headquarters     (d) poor    (e) right

10. Fill in the blanks with appropriate word:
The invention of paper was an important event in history. There stared a (a) ____ change in the area of writing. Before the invention of paper people wrote on the surface of stone, metal (b) _____leaves etc. but as soon as paper was invented writing become easier.  Books began to be (c) _____ more easily.   Today a huge quantity of paper is being (d)______ and (e)_____ in the publishing world.


Answer: (a) revolutionary      (b) wood     (c) published     (d) produced      (e) used

11. Fill in the blanks with appropriate word:
Good food means the (a) ____kind of food.  It contains such natural (b) ____ that our body needs to stay healthy.  But it is also important that one should not eat too much (c) _____the food is good. (d) ____too much is bad for health.  We have to eat only a (e) _____amount of food that our body needs.


Answer: (a) right    (b) substances   (c) though    (d) eating    (e) certain

12. Fill in the blanks with appropriate word:
Cleanliness is the (a) ______to good health.  If we are not clean, disease will attack us.  In order to keep clean we have to take (b) _____everyday.  We have to (c) _____on clean clothes. We have to (d) _____our hands before meals and after (e) ____the toilet.

Answer: (a) precondition    (b) bath     (c) put    (d) wash    (e) using

13. Fill in the blanks with appropriate word:
Students should be conscious about keeping their classroom clean.  They (a) ______not always depend on others for this.  They do the cleaning by themselves.  They can (b) _____some rules.  Some of them can be: Do not spit in the class; do not drop (c) ______in the class; use the (d) _____for trash; keep the desks and chairs in (e)_______.

Answer: (a) should   (b) maintain   (c) wastes/litters   (d) dustbin/bin    (e) order

14. Fill in the blanks with appropriate word:
What is truthfulness?  It (a) ____ a great virtue.  It (b) _____ a indispensable part of human character.  The great men of the world were truthful.  The great prophet Hazard Mohammad (s-m) (c) ____a model of truthfulness.  Once a man who was (d) _____to steal came to him for (e) ____so that he could give up stealing.

Answer: (a) is   (b) is    (c) was    (d) used   (e) advice

15. Fill in the blanks with appropriate word:
Physical exercise is (a) ______for all.  It keeps us (b) ___strong and healthy.  Our life is full of activities and (c) _____.  We can face them if we have physical and mental (d) ______.  It is physical exercise which (e) ____us to gain this fitness.

Answer: (a) essential    (b) physically     (c) struggles     (d) fitness     (e) helps.

16. Fill in the blanks with appropriate word:
It is well-known that education is the backbone of a nation. No nation can make (a) ___without education. Education (b) ____our ignorance and gives us (c) ___of knowledge. While imparting education there should be no (d) _____between men and women.  Education is one of the (e) ____human rights

Answer: (a) progress      (b) removes    (c) light    (d) discrimination      (e) basic/fundamental


17. Fill in the blanks with appropriate word:
English is an international (a) ____. It is spoken all over the (b) ____. So the importance of English cannot be (c) ___anyhow.  All the books of higher education are written in (d) ___.  Today organizations recruit employees who can speak and write English (e) --------.

Answer: a) language     b) world      c) denied      d) English     e) well

18. Fill in the blanks with appropriate word:
Patriotism is a (a) ____virtue.  It is a (b) _____quality in human nature.  It (c) _____a man to shed every drop of blood to (d) ______the liberty and dignity of the country.  But patriotism should not be merely a (e) _____slogan in the public meeting to fake the people.  It should be cherished in the core of heart and materialized in our deeds.

Answer: a) noble     b) great      c) inspires       d) defends      e) political

19. Fill in the blanks with appropriate word:
Our environment is comprised of various (a) _____.  Oxygen is one of the most. (b)_____ elements of our environment.  We cannot do a single movement (c) _____oxygen.  It is wholly, solely and instantly related to our life.  it strengthens our immune system and helps us to breath properly.  We feel (d) _____condition in absence of oxygen.  But it is a matter of sorrow that the (e) _____of oxygen is getting shorter for environment pollution.

Answer: (a) astonishing      (b) important       (c) without      (d) fixed       (e) lack

20. Fill in the blanks with appropriate word:
Health is (a) _____for all. Without sound health none can live properly in the world.  Malnutrition is reverse to (b) ______health.  Malnutrition refers to (c) _____of nations.  Those who suffer from malnutrition can not do any work properly.  Malnutrition can be prevented by taking (d) _____diet.  A balanced diet is essential for all.  Those, who don’t take a balanced diet suffer (e) _____malnutrition.

Answer: (a) essential     (b) sound      (c) deficiency       (d) balanced       (e) from

21. Fill in the blanks with appropriate word:
Cleanliness is (a) ____ to godliness. Without (b) _____ clean, none can lead a (c) ______life.  it is (d)_____to spend time with young children practicing and teaching them good hygiene.  They should be taught how to (e)____ hygiene.

Answer: (a) next      (b) being       (c) happy       (d) good      (e) maintain

22. Fill in the blanks with appropriate word:
It is food (a) ______is very important for our body.  We can’t live without (b) ____.  Ms.  Rehana says that we must always have good food.  Good food means the right kind of food (c) _____for health.  Good food contains all natural substances that our body (d) _____.  We must eat (e) ____amount of food, not more than that.
Answer:  (a) which       (b) food      (c) for       (d) needed     (e) certain

23. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is one of the most (a) _____ populate countries in south Asia.  Her (b) ______area is smaller in comparison to (c) _____countries but she has really a large (d) ______.  She lost three million people in (e) _____war of liberation in 1971.

Answer: (a) over/densely      (b) total      (c) many     (d) population     (e) the

24. Fill in the blanks with appropriate word:
Cricket is an international game.  So, everything is measured here (a) _____.  It is played between two teams, each (b) _____of eleven players.  A soft, dry and grassed ground is necessary for the game.  Other requisites of the game are two wooden bats, a ball and two sets of (c) ____.  The wickets are pitched at a distance of 22 (d) _____.  This play is widely enjoyed in the present (e) ____.

Answer: (a) internationally       (b) consisting    (c) stumps     (d) yards     (e) world

25. Fill in the blanks with appropriate word:
You have heard the (a) __of Begum Rokeya.  She was born in the (b) __ pairabondh.  She had attraction for education (c) __childhood. She was a (d) ___in the education of  Muslim women. We remember her with (e)—.

Answer: (a) name      (b) village    (c) from     (d) pioneer    (e) respect

26. Fill in the blanks with appropriate word:
Newspaper is the storehouse of (a) -------.It reflects the customs and (b) ------of other countries. In fact, (c) ------- is the gist of current (d) ------. Truly speaking, it has become (e) -------to our modern life.

Ans (a) knowledge ;(b)culture; (c) It; (d) affairs(e)happy.

27. Fill in the blanks with appropriate word:
Education is the backbone of a nation. No nation can (a) ------without education. Education (b) -------our ignorance and gives us the (c) -------of knowledge. In respect of imparting education there should be no (d) ------- between man and woman. Education is one of the (d) ------- human rights.

Ans;(a) Prosper;(b)Removes;(c) Light ; (d) disparity;(e)basic.

28. Fill in the blanks with appropriate word:
Many of us give indulgence in (a) ------- ill of others. Sometimes we (b) -------generosity and do not appreciate others even if they (c) -------- in making something beautiful. It is necessary to be (d) ------- of this habit. We must learn the art of (d) -------- people as they work with us.

Ans  (a) finding. (b) see (c) endeavour  (d) out  (e) appreciating.

29. Fill in the blanks with appropriate word:
Human beings are born as baby on this beautiful world after a certain (a) --------they become older in the society. In the way of lives they play vital (b) -------- that gives much (c) --------- for the next generation. They are a (b) -------- of our society. So, they should not be (e) --------.

Ans (a) period (b) roles (c) advice (d) resource (e) neglected

30. Fill in the blanks with appropriate word:
Plants cannot live (a) ------- water light. The problem of water is more (b) --------- in the deserts. Some desert plants send there roots (c) --------- into the ground, to tap the water (d) ------- below but cactus usually have (e) -------- roots.

31. Fill in the blanks with appropriate word:
Ants are very industrious. They (a) -------together in search of food all day (b) ------.Though they are small insects, they are well (c) --------- in there way of life. They save food to face (d) -------- in future. They are patient and watchful. We have a lot to (e)----- from their lives.

Answer: (a) friendly (b) different (c) close (d) exchange (e) sense.


32. Fill in the blanks with appropriate word:
Sea-water is (a) -------. Water has no (b) ------- of its(c) -------. As vast expanse of sea water is visible at a time, it looks blue. This blue water looks very (d) --------. But this water is not (e) --------.

Answer: (a) saline (b) colour (c) own (d) beautiful (e) blue

33. Fill in the blanks with appropriate word:
People want to get rid of (a) ---------.But the task is not easy (b) ---------all. For this, the first thing (c)---------to identify the causes of terrorism, (d)-------using not force but intelligence, device (e)-------- sympathy, it is possible to solve this problem.

Ans (a) terrorism (b) at (c) is (d) by (e) and.

34. Fill in the blanks with appropriate word:
Air is an important element (a) -------our life. But air can (b) --------- polluted in many ways. The (c) --------- cause of air pollution is (d) -----------. By inhaling polluted air, we (e) --------sick. We should take steps to prevent air pollution so that we can be healthier and happier.

Answer: (a) proper (b) scientific (c) mankind (d) having (e) demon.





35. Fill in the blanks with appropriate word:
·        English is an (a) ­‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑ language. it is our (b) ______ language. We (c)________ english for international communication. Without (d) _________ english well we cannot shine nationally. Proper (e) _______ should be taken for learning English in our country.
·         
·        Answer: (a) international (b) second (c) speak (d) learning (e) step.
·         
36. Fill in the blanks with appropriate word:
·        A well (a) _______ of communication plays an important role in the (b) ____ development of a country. Again this good communication system (c) _________ on the development of railway. In the early 19th century railway communication (d) ________ much. It played a vital role in (e) ______ goods and passengers.
·         
·        Answer: (a) state (b) rapid (c) depends (d) improved (e) carrying.
·         
37. Fill in the blanks with appropriate word:
·        A library is a small country. (a) ____ our country is full of (b) ________ resources. The development of our (c) ________ depends on the proper utilization (d) _____ these resources. It is our (e) ______ to build our country. So, we should work unitedly for the development of our country.
·         
·        Answer: (a) is (b) derived (c) means (d) arranged (e) readers.
·         
38. Fill in the blanks with appropriate word:
·        The annual sport of our school was (a) ___ on last Monday. Our local MP was (b) ____ guest. All the students and teachers were (c) ___ at the sports ground. We (d) ____ our school on the (e) ____. We all enjoy the day.
·         
·        Answer: (a) but (b) natural (c) country (d) of (e)duty
·                     
39. Fill in the blanks with appropriate word:
·        The 21st February become the (a) ___ of our national (b) ___ since then. The Shaheed Day is (c) ___ with great respect and (d) _____. Innumerable barefoot processions are brought out early in the morning in different (e) ____ of the country.
·         
·        Answer: (a) held (b) chief (c) present (d)decorated (e) occasion
·                     
40. Fill in the blanks with appropriate word:
·        The sun rises in (a) ___ east and sets in the west. Birds began to sing at the (b) ____ rise and go back to their (c) ___ at the sunset. In winter people (d) ___ in the sun. Many things are dried in the sun. The sun having risen, people go to (e) ____ Work.
·         
·        Answer: (a) source (b)spirit (c) observed (d) solemnity (e) regions
·                     
·                     
·                     
41. Fill in the blanks with appropriate word:
·        A patriot is a (a) ____ who loves his (b) ___. The patriotic people love (c) _____motherland very (d) ____and this love is higher than the love of their (e) ____.
·         
·        Answer: (a) person (b) country (c) their (d) dearly (e) life.
·         
42. Fill in the blanks with appropriate word:
·        Cricket is a (a) ____ game. This game is played (b) ____ to teams. A team (c) ___of eleven players. Bangladesh has much (d) ___ in cricket. It also has earned the (e) ___ status.
·        Answer: (a) popular  (b) between  (c) consists  (d) improved  (e) international
·         
43. Fill in the blanks with appropriate word:
·        Time is highly valuable. Time waits for (a) ___ every one of us should (b) ___proper use of time. The success of the man who makes proper use of time is (c) ____. Those who (d) ___ time can not succeed in life. all great man of the world have made proper use of time. We should (e) ___ them.  
·         
·        Answer: (a) none  (b) make  (c)certain  (d) misuse  (e) follow
·         
44. Fill in the blanks with appropriate word:
·        Human life is very (a) _______. So this every moment (b) _________ life should be utilized  (c)__________ . it will not be (d) ________ to waste a moment. (e) ______ time is what life is and it waits for none.
   
Answer: (a) short (b) of (c) fully (d) wise  (e) therefore

45. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is one of the most (a) ------- populated countries in south Asia .Her (b) ------area is smaller in comparison to (c)------- countries but she has really a large (d)---------- . She lost three million people in the war of (e) ------ in 1971.

Answer: (a) densely (b) land (c) other (d) population (e) liberation

46. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ------ .They are a great (b) ------ of food any vitamins, shelter and oxygen. They make the (c) ------- fertile. Trees keep the (d) ----- strong .Trees save us from (e) ------- and many other natural calamities.

Answer: (a) friend (b) source (c) soil (d) land  (e) erosion

47. Fill in the blanks with appropriate word:
Once upon a time there lived a famous magician (a) ------ Frankel .He lived in a small (b) ------ in Germany and worked there in a laboratory in his (c) ----. In it he    made his magic (d) ------ .He was a good (e) ----- because he only used his spells to make bad people good.

Answer: (a) called (b) town  (c) house  (d) spells  (e) magician

48. Fill in the blanks with appropriate word:
Time is very (a) ------ .Time does not wait for any body. Nobody (d) ----- stop it. It moves (c) ------ and forward. It is not wise to neglect time .Those who make the best use of time are sure to succeed .All the great (d) ------ of the world have made the best use of (e) ------ . We should follow them.
Answer: (a) valuable (b) can  (c) forward  (d) men  (e) time

49.  Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is our (a) ------. It is a very (b) ----- country .The people of this country are (c) ----- loving .We want to (d) ---- in peace with all other (e) ----- .
    Answer: (a) motherland (b) small (c) peace  (d) live  (e) communities

50. Fill in the blanks with appropriate word:
A hobby is once favorite (a) ----------- but not one’s main business .A man follows it because it gives him (b) ---------------.There are many fashionable hobbies .They are stamp  collecting , coin collecting, gardening (c) --------------- birds and so on. Of them my favorite hobby is (d) ---------. It have a garden in front of my (e) ----------------- room .

Answer: (a) pastime (b) pleasure  (c) watching  (d) gardening  (e) reading

51. Fill in the blanks with appropriate word:
Football is the most popular (a) -------in the world .Like cricket (b) ----- isn’t costly .It is full (c) ------ thrill for both the players (d) ------ the spectators .It improves our (e) ------------ and mind .

Answer: (a) game (b) football (c) of  (d) and  (e) physique

52. Fill in the blanks with appropriate word:
Eid- ul-Fitre is the (a) --- religious festival for the Muslims. It comes (b) ------ the end of the holy month Ramadan. It is a day of great (c) -----. (d)------ prayer in Edgah is the main activity of the day .It teaches is how to (e) ----- a decent life.

Answer: (a) biggest (b) after  (c) joy  (d) saying  (e) lead

53. Fill in the blanks with appropriate word:
Illiteracy is a curse .It is the root cause of (a) ------- which hampers all development efforts of the government and the community .No development effort can be successful (b) ---- illiteracy is remove. No individual, community or organization not even the government is (c) ---- of solving this huge problem single-handed. It is the solving (d) ------------- of all the literate people of remove illiteracy from society .We should be conscious (e) ------------- this responsibility.

Answer: (a) ignorance (b) until (c) capable (d) responsibility (e) about




54. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ----- .They (b) ----- us with food .Vitamin .shelter and oxygen. They enhance the (c) ----- of the land. Trees keep the soil strong, and save the land from flood and many other natural calamities .So, we should plant trees as (e)---- as possible.

Answer: (a) friend (b) provide (c) fertility (d) erosion (e) many

55. Fill in the blanks with appropriate word:
Independence is the (a) -------- of a man .But no nation can (b) ------- it without struggle. Our war of independence (c) -------- in 1971.People of all walks of (d)_____ joined the war with a smiling face to e)____ the country.

Answer: (a) right (b) achieve (c) occurred (d) bravely  (e) free

56. Fill in the blanks with appropriate word:
Good manner is an integral part (a) __education. The necessity of good manners (b)_____ be ignored. Rather, priority should   be (c) __ to them to win love and (d) __ of others. Good manner is a (e) ____.

Answer: (a) of (b) should not (c) given (d) affection (e) quality

57. Fill in the blanks with appropriate word:
Patriotism is (a) ____ love ones own country.  It is a (b) ____ sentiment and is wholly unselfish and noble. A patriot can (c) ____ his life for the sake of his own country. His idealism gives him (d) __ and strength. A true patriot loves to dedicate his life for the (e)_____ of his country.
   
     Answer: (a) to (b) passionate (c) sacrifice (d) vigour (e) sake

58. Fill in the blanks with appropriate word:
Walking is a good (a) __. It develops our body and refresh our (b) ___. One can take fresh air and enjoy the (c) ______ of nature if one walks in the (d)___ morning. So walking should be formed as a (e) ____ by people of all ages.

Answer: (a) exercise (b) mind (c) beauty (d) early (e) habit

59. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is one of the most (a) ____ populated countries in south Asia. Her b) _____area is smaller in comparison to (c) ___ countries but she has really a large d)_____. She lost three million people in (e) __ war of liberation in 1971.  

Answer: (a) densely (b) total (c) other  (d) population  (e) the




60. Fill in the blanks with appropriate word:
Water and light are (a) -----------for the growth of plants. There is severe (b) ------of water in the deserts. The vegetation of an area is (c) --------on its climate. Man needs (d) ------becomes of has necessity of food. In order to grow more and more crops we should know the modern method of (e) --------.

Answer: (a) essential (b) lack  (c) dependent  (d) vegetation  (e) cultivation

61. Fill in the blanks with appropriate word:
Examination is very important in student life. It justifies a student’s (a) ------.No student can be (b) --------to next class without examination. So, every student (c) -----hard to pass the examination. There are many ways to do (d) ------in the examination and meritorious students follow these ways. Subject (e) -------is not all things to approach the examination.

Answer: (a) quality (b) promoted (c) tries  (d) good  (e) knowledge

62. Fill in the blanks with appropriate word:
Hazrat Omar (R), the second caliph of (a) -------was (b) ------in 583. His father’s (c) ---------was Khattab Hantama.He was a great (d)------.In his early (e)-------he was dead against Islam.

Ans; (a) Islam (b) born (c) name (d) man (e) life

63. Fill in the blanks with appropriate word:
An early riser can enjoy the fresh air and oxygen of the morning (a) -------- refresh both his body and mind. Moreover, he can (b)--------his work early and as such he (c)-------- enough time to perform his work (d)---------.On the other hand, too much sleep (e)------- a man dull and lazy.

Ans; (a) which (b) start (c) has (d) properly (e) makes

64. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is the most densely (a)------country in the (b)-------.Every year more than two million people are being added to our (c)-------.The problem is now out of (d)--------.But this can be checked if the government and the people are firmly determined to control birth and grow (e)-------- at the same time.

Answer: (a) populated (b) world (c) country (d) control  (e) crops

65. Fill in the blanks with appropriate word:
We know that our land is limited. So, most (a) -----------our farmers try hard all the year round to (b) -------more food for themselves but not their cattle. Their animals can eat (c)-------- nature grows. During the monsoon (d) --------grows a lot of green plants and they eat too (e) -------.

Answer: (a) of (b) grow (c) that (d) nature (e) much

66. Fill in the blanks with appropriate word:
Tea is a popular (a) ----------.Almost everybody likes to (b) --------tea .When we are (c) --------we (d) -------tea. By (e) -------tea, we can remove our tired.

Answer: (a) drink (b) drink (c) tired (d) drink (e) drinking

67. Fill in the blanks with appropriate word:
Time and tide (a)--------for none. None can call it (b)-------. A mane can get back his(c)--------money and health but cannot get back  his lost .time ( d)------- lost is lost forever .So, we should make the (e)-------use of our time .

Answer: (a) wait (b) back (c) lost (d) once (e) proper

68. Fill in the blanks with appropriate word:
21st February is an (a)-----day in the history of bangladesh .in 1948 the rules of then Pakistan declared Urdu to (b)-----------the only state language .Bangladesh (c)------vehemently against this (d)------the movement spread all over  Bangladesh .The Govt.(e)--------section 144 and banned all gathering and processions.

Answer: (a) important (b) be (c) protested (d) declaration (e) imposed


69. Fill in the blanks with appropriate word:
Good food plays a vital role for our (a) -------.But unhealthy (b) -----is detrimental. So we have to choose the (c) --------food. At the same time we have to eat the (d) ---------amount of food. Eating too (e) --------is not good for health.

Answer: (a) health (b) food (c) good  (d) right  (e) much

70. Fill in the blanks with appropriate word:
Mount Everest has (a) --------fascinated climbers. It is in (b) --------Himalayan mountain. It is the(c) ---------- mountain in the world. It was (d) _____ after an English man, George Everest. He was the first (e) ______ survey the Himalayas in 1881.

Answer: (a) always (b) the (c) highest (d) named (e) to

71. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is an agricultural country. But her agriculture (a) ___ on the mercy of nature which is water. Rain is the (b) ___ of this water. The monsoon (c) ___ heavy rainfall. But if it does not rain in time, the farmer cans not (d) ____ the land. Again in the rainy season, it rains heavily. Heavy rainfall causes flood. During flood people (e) ______ much.

Answer:(a) depends  (b) source  (c) causes  (d) plough  (e) suffer




72. Fill in the blanks with appropriate word:
Good manners cost us nothing. Our education (a) ____ incomplete if we don’t learn good manners. We should show respect to the (b) ____. It is necessary for a (c) ______ society. We should have (d) ___ sense of fitness in our conduct. So, none should avoid the (e) ___ practice of good manners.

Answer: (a) remains (b) elders (c) disciplined (d) good (e) regular

73. Fill in the blanks with appropriate word:
Book’s are men’s best friends. You may (a) ___ many a good friends but you may (b) ___ find them where you are in need. (c) ___ may not always come to you with (d) _____. One or two may prove false and (e) ____ you much harm.
   
    Answer: (a) save (b) not  (c) they  (d) sympathy  (e) do

74. Fill in the blanks with appropriate word:
Education enlightens (a) ___. It is compared to light which removes the darkness of (b) _____. It also helps us distinguish (c) _____ right and wrong. But Bangladesh is to go a long way to educate all of its (d) ________. All the educated people should come (e) ___ to removing the darkness of illiteracy from the country.                                                              
   
      Answer: (a) mind (b) ignorance (c) between (d) people (e) forward

75. Fill in the blanks with appropriate word:
Time and tide wait for none. None can call (a) _____ back. A man can get back his lost money (b) ___ health but can not get back his lost time. Time (c) ____ lost is lost forever. So, we should make the (d) ____ use of our time. We must do our work (e) ___ time .

Answer: (a) it (b) and (c) once (d) proper (e) in

76. Fill in the blanks with appropriate word:
A mother exercises an indelible (a) ____ in the formation of children’s characters and in shaping their (b) ____ destiny. Lives of many great men to the world show that their greatness was (c) ____ to their mother’s information. The things that they (d) _____ at home take a (e) _____ root in them.

Answer: (a) role  (b) own  (c) due  (d) do  (e) lasting

77. Fill in the blanks with appropriate word:
A winter morning is usually misty, cool, dull, calm and (a) ____. Things are (b) ______ seen from distant places. The sky gets (c) _____ for which (d) _____ things look hazy and (e) _____.  
     Answer: (a) quiet (b) not (c)misty (d) all (e) vague

         


78. Fill in the blanks with appropriate word:
A patriot is a (a) ___ who loves his (b) ___. The patriotic people love (c) ___ motherland very (d) ___ and this love is higher than the love for their (e) ___.

 Answer : (a) person  (b)county  (c)their    (d)much     (e)lives

79. Fill in the blanks with appropriate word:
Paper is a very useful (a) ___. We can not do (b) ___ it. In the past paper was not in our (c) ___. At first the people of China (d) ___ paper. The people of that (e) ___ used palm leaves instead of paper.

Answer : (a) thing    (b)without    (c)country    (d)invented    (e)time

80. Fill in the blanks with appropriate word:
The river is of great (a) ___ to us. We bathe in the (b) ___ of the river and drink water (c) ___ it. We use the water of the river in various ways for agricultural (d) ___ by digging (e) ___.  
Answer : (a) use    (b) water   (c) from    (d) purpose    (e) cenels

81. Fill in the blanks with appropriate word:
The camel is not an (a) ___ of our country. It is the animal of the (b) ___. Though a camel looks (c) ___ indeed, there is no animal so (d) ___ as it is. There is a hump on the (e) ___ of the camel.

Answer : (a)animal   (b)desert    (c)ugly     (d) useful     (e)back

82. Fill in the blanks with appropriate word:
He loved his own (a) ___ very much. He was (b) ___ in his village home and had his (c) ___ education there in his (d) ___. The trees, the flowers, the leaves of trees and every (e) ___ of his village were beautiful in his eyes. 

Answer : (a) village    (b) born   (c) primary    (d) boyhood     (e) thing

83. Fill in the blanks with appropriate word:
Man can not live (a) ___. So he wants (b) ___. He can not do without the (c) ___ of others even for a (d) ___. For this reason, man has been living (e) ___ from time immemorial.

Answer : (a) alone   (b) company    (c) help     (d) day     (e) together


84. Fill in the blanks with appropriate word:
A winter morning is misty and (a) ___. There is dense (b) ___ everywhere. Sometimes the fog is so dense that the sun (c) ___ can not get through it. Even things at a little (d) ___ can hardly be (e) ___.

Answer : (a) cold   (b) fog     (c) rays    (d) distance    (e) seen

85. Fill in the blanks with appropriate word:
Early rising is the habit of getting up from (a) ___ in the morning. It is a very good (b) ___. It is essential and good for (c) ___. This habit is of special (d) ___ to a man in various (e) ___.

Answer : (a) bed    (b) habit    (c) health    (d) use     (e) ways

86. Fill in the blanks with appropriate word:
A fountain pen is an instrument which is used for writing (a) ___. Nowadays a fountain pen is an (b) ___ article of the educated man of all (c) ___. Students and educated men can not do a single (d) ___ without a fountain pen. It has earned (e) ___ popularity.

Answer : (a) purpose   (b) essential    (c) ages    (d) moment    (e) much     

87. Fill in the blanks with appropriate word:
It is not easy to (a) ___ a mole because it is a strange (b) ___. Usually he (c) ___ under ground and comes out at (d) ___. But people can not see him because it is very (e) ___ at night.

Answer : (a) see      (b) creature     (c) lives    (d) night    (e) dark   

88. Fill in the blanks with appropriate word:
Mrs. Salma lives in a (a) ___ built house. It consists of six (b) ___. There are three (c) ___ rooms, one reading room for her son and daughter, a drawing room and a (d) ___ room. The houses faces the (e) ___.

Answer : (a) brick    (b) rooms     (c) bed     (d) guest     (e) south

89. Fill in the blanks with appropriate word:
The man who (a) ___ rickshaw for money is a rickshaw puller. A rickshaw puller is quite (b) ___ in cities and towns. He (c) ___ in a slum. His (d) ___ is very shabby. His income in very (e) ___.

Answer : (a) pulls     (b) familiar      (c) lives     (d) dress    (e) poor

90. Fill in the blanks with appropriate word:
A fisherman is a person who earns his (a) ___ by catching and selling (b) ___. Generally a fisherman (c) ___ by the rivers, big canals, marshy lands and seas for his professional advantages. A fisherman lives with his family. He works (d) ___ all day and all night. He is always (e) ___ in making his fishing nets, repairing them taking care of his fishing boat, dying and painting them.

Answer : (a) livelihood    (b) fishes   (c) lives    (d) hard    (e) busy




91. Fill in the blanks with appropriate word:
Mina is a (a) ___. She is a (b) ___ student. She reads in the Dhaka (c) ___. Everyday she goes to (d) ___ University. She is an (e) ___ girl.

Answer:   (a) student     (b) honours   (c) university    (d) the     (e) active   

92. Fill in the blanks with appropriate word:
Dhaka (a) ___ on the Buriganga. It is an old (b) ___. The city is (c) ___. People of different (d) ___ live in the city. Their occupation is not the (e) ___.

Answer : (a) stands     (b) city     (c) over populated    (d) kinds    (e) same

93. Fill in the blanks with appropriate word:
There was a (a) ___ in a country. He had a (b) ___ property. He was very (c) ___ and pious. He had no (d) ___. He never (e) ___ of his own comfort.

Answer :  (a) king     (b) vast    (c) kind    (d) pride    (e) thought

94. Fill in the blanks with appropriate word:
Hazrat Omar (R) was the second Caliph of (a) ___. He was (b) ___ in 583. His father’s (c) ___ was Khattab Hantama. He was a great poet and (d) ___. In his early (e) ___ he was dead against Islam.

Answer : (a) islam   (b) born     (c) name    (d) orator    (e)   age   

95. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ___. They are a great (b) ___ of food and vitamins, shelter and oxygen. They make the (c) ___ fertile. Trees keep the (d) ___ strong. Trees save us from (e) ___ and many other natural calamities.

Answer : (a) friends     (b) source    (c) land     (d) soil      (e) flood

96. Fill in the blanks with appropriate word:
My house is in the (a) ___ of Nurganj. There are many (b) ___ in our village. The village is very (c) ___ and quite. A pond is (d) ___ to my house. At the (e) ___ of my house we have the kitchen. 

Answer : (a) village    (b) trees    (c) calm    (d) close    (e) side

97. Fill in the blanks with appropriate word:
Sea-water is (a) ___. Water has no (b) ___ of its (c) ___. As vast expanse of sea water is visible at a time. It looks blue. This blue water looks very (d) ___. But this water is not (e) ___.  

Answer : (a) blue    (b) colour   (c) own       (d) beautiful    (e) drinkable 

98. Fill in the blanks with appropriate word:
We (a) ___ in Bangladesh. We (b) ___ Bangla. The area of our country (c) ___ very small but her population is more. Most of the people of the country (d) ___ Muslims. There (e) ___ also Hindus. Buddhists and Christians.  

Answer :(a) live    (b) speak   (c) is      (d) are    (e) are

99. Fill in the blanks with appropriate word:
When David was seventeen years (a) ___, he (b) ___ school. His aunt told him to take (c) ___ what he would (d) ___ in future. But he could not take (e) ___ decision.

Answer : (a) old    (b) left   (c) decision     (d) do     (e) any

100. Fill in the blanks with appropriate word:
        Bangladesh is our (a) ___. It is a very (b) ____ country. The people of this country are  
       (c) ___ loving. We want to (d) ___ in peace with all other (e) ___.  
      
       Answer : (a) mother land    (b) ancient (c) peace    (d) live    (e) nations

101. Fill in the blanks with appropriate word:
Orpheus (a) ___ in Greece. As a (b) ___ he was very (c) ___. Both man and animal would hear his song with an undivided (d) ___. His wife Eurydice looked very (e) ___.

Answer : (a) lived    (b) musician     (c) famous   (d) attention    (e) beautiful

102. Fill in the blanks with appropriate word:
Most of (a) ___ farmers of our (b) ___ are very poor. They do not (c) ___ how to read and (d) ___. they have no (e) ___ of their own.  

Answer : (a) the   (b) country     (c) know     (d) write    (e) lands

103. Fill in the blanks with appropriate word:
Independence is the (a) ___ of a man. But no nation can (b) ___ it without struggle. Our war of Independence (c) ___ in 1971. People of all walks of (d) ___ joined the war with a smiling face to (e) ___ the country.

Answer: (a) right (b) achieve    (c) took place  (d) life    (e) free
  
104. Fill in the blanks with appropriate word:
Awais Karni (a) ___ in Yemen. As a (b) ___ he is known to (c) ___. His mother was (d) ___ and lame. He tried his (e) ___ to help his mother.

Answer : (a) lived   (b) saint    (c) all   (d) blind    (e) best





105. Fill in the blanks with appropriate word:
Einstein was very simple in his (a) ___of life. He was (b) ___ to his fame. Once the queen of Belgium (c) ___ him to Brussels. When he (d) ___ down from the train, he could not (e) ___ that there were actually many gorgeous dressed officials to receive him at the station.  

Answer : (a) ways    (b) indifferent   (c) invited    (d) got    (e) think

106. Fill in the blanks with appropriate word:
My friend Hossain services in Khulna. He invited me to pay a (a) ___ to Khulna. I accepted the (b) ___ gladly. On the 5th September I got (c) ___ Dhaka-Khulna (d) ___ at Gabtali bus stand. I procured a (e) ___ the day before.
     
      Answer  : (a) visit    (b) invitation   (c) upon   (d) coach     (e) ticket  
  
107. Fill in the blanks with appropriate word:
Alfred Nobel was a scientist. He was a (a) ___. He (b) ___ his education in Russia. Dynamite was (c) ___ by him. For the (d) ___ of Dynamite he earned a huge sum of money. (e) ___ his death he left behind a fabulous sum of money.  

Answer : (a) Swedish    (b) had   (c) invented      (d) discovery    (e) before

108. Fill in the blanks with appropriate word:
In the past man would (a) ___ brick to build a heavy building. Even today there are many heavy brick build (b) ___. But now a days modern builders not only use brick but also many other (c) ___. Today many multi-storied buildings are being (d) ___ in the big cities. Stone is also used in building a heavy building. Today building (e) ___ are available.  

Answer : (a) use   (b) buildings    (c) things   (d) built     (e) materials

109. Fill in the blanks with appropriate word:
Mahabub was poor but he is brilliant and at the same (a) ___ studios. So poverty could not stand (b) ___ his way of success. He would always (c) ___ attentively. He never neglected his study. By studying much he succeeded in life in spite of (d) ___. Like Mahabub it is the duty of all students to study with great sincerity and thus they can be (e) ___.  

Answer : (a) time    (b) on (c) study   (d) poverty    (e) successful

110. Fill in the blanks with appropriate word:
The sun rises in (a) ___ East and sets in the west in the West. Birds begin to sing with the (b) ___ rising and go back to their (c)___ at the sun set. In winter people (d) ___ in the sun. Many things are dried in the sun. the sun having risen, people go to (e) ___ work .

Answer : (a) the    (b) sun     (c) nests  (d) bask (e) their  
111. Fill in the blanks with appropriate word:
Tea is a (a) ___ drink. Almost everybody likes to (b) ___ tea. When we are tired, we drink tea. By drinking, we remove our (c) ___. Bangladesh produces a lot of (d) ___. Many other countries of the world also (e) ___ tea. Some other countries are trying to produce tea.

Answer: (a) popular (b) drink (c) tiredness (d) tea (e) produce

112. Fill in the blanks with appropriate word:
It is very difficult to speak the (a) ___ always. He who speaks the truth is (b) ___ by all. Our holy prophet (Sm) never told a (c) ___. He always speak the truth. He spoke the truth even at the time of great (d) ___. He won the respect of the non believers by speaking the truth. So we should cultivate the (e) ___ of speaking the truth.

Answer: (a) truth      (b) loved (c) lie (d) danger (e) habit

113. Fill in the blanks with appropriate word:
Football is my (a) ___ game. Though I am not a very good (b) ___. I take keen interest in football game. It is so interesting to me that I never miss any (c) ___ to witness a football match. Last year I saw the most interesting football (d) ___ of my life. It was played between our school (e) ___ and Tarun sporting club.

Answer: (a) favourite (b) player (c) chance (d) match (e) team

114. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is an (a) ___ country. But her agriculture depends (b) ___ the mercy of nature that is water. Rain is the (c) ___ of this water. The monsoon causes heavy rainfall. But if it does not rain in time, the farmers can not plough their lands and (d) ___ them. Again in the rainy season it rains heavily. Heavy rainfall causes flood. During (e) ___ people suffer much.

      Answer: (a) agriculture (b) on (c) source (d) water (e) flood

115. Fill in the blanks with appropriate word:
The day was Wednesday. We some friends were going to our village home. After walking for five minutes, we reached the (a) ___. The train arrived (b) ___ a few minutes. All of us got into a second class (c) ___. When the train reached our small station, it was (d) ___ to be dusk. We did find any rickshaw at the station. So, we went (e) ___ by walking.

Answer: (a) station (b) within (c) compartment (d) about (e) home

116. Fill in the blanks with appropriate word:
We (a) ___ in Bangladesh. We speak (b) ___. The area of our country is very small but her (c) ___ is more. Most of the people of the country are Muslims. There are also Hindus, Buddhists and Christians. 90 (d) ___ of the people live in the village. Most of the villagers are farmers. They depend on (e) ___. They work very hard.
Answer: (a) live (b) bangle (c) population (d) percent (e) agriculture

117. Fill in the blanks with appropriate word:
Most of the farmers of our country are very poor. They do not know how to (a) ___ and write. They have no (b) ___ of their (c) ___. They cultivate others (d) ___. Though they work hard they can not live well. They produce (e) ___ for all but they are very neglected.

Answer: (a) read (b) lands (c)own  (d) land (e) food

118. Fill in the blanks with appropriate word:
There are many rivers in Bangladesh. In the rainy (a) ___ all the rivers are (b) ___ to the brim. Then they look very beautiful. Sometimes they overflow their (c) ___. For this reason many (d) ___ go under water. At that time people can not move (e) ___.  

Answer: (a) season (b) full (c) banks (d) places (e) easily

119. Fill in the blanks with appropriate word:
Long (a) ____, there lived a king. His (b) ___ was Solomon. Many people came to him everyday and asked him many (c) ___. The king (d) ___ all the questions. So people called him “Wise Solomon”. In other country there lived a queen. The name of the queen was Sheba. She wanted to test the (e) ___ of Solomon. 

Answer: (a) ago (b) name (c) questions (d) answer (e) wisdom

120. Fill in the blanks with appropriate word:
Newspaper is the storehouse of (a) _____. It reflects the customs and (b) _____ of other countries. In fact, (c) _____ is the gist of current (d) ____. Truly speaking, it has become (e) ____ to our modern life.

Answer: (a) knowledge (b) tradition (c) newspaper (d) affair (e) important

121. Fill in the blanks with appropriate word:
The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) _____ loving. We (b) ___ in peaceful co-existence. We want to live (c) ___ all and wish all well. Love for all and (d) ___ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people of the whole world as our relatives.

Answer:  (a) peace (b) live (c) with (d) hate (e) love

122. Fill in the blanks with appropriate word:
Sports are not only the matter of entertainment but also an important aspect of the development of (a) ___ relationship when those are held internationally. The venue of such sports is a meeting place of people from (b) ___ countries. They develop mutual understanding and can come (c) ___ to each other. They can (d) ___ their views and opinions and listen to others. Thus they create a (e) ___ brotherhood among them.3
     
       Answer: (a) human (b) different (c) close (d) exchange (e) bond
123. Fill in the blanks with appropriate word:
Truthfulness is a noble virtue. It is (a) ___ to be the noblest of all virtues. It denotes the man’s (b) ___ of speaking the truth. This virtue (c) ___ a man nothing but it earns him a lot. For example, it crowns a man with (d) ___ and dignity. Besides, everybody believes him and shows him (e) ___ respect.

       Answer: (a) considered (b) habit/quality (c) gives (d) honour/ respect (e) highest

124. Fill in the blanks with appropriate word:
Education is the backbone of a nation. No nation cans (a) ___ without education. Education (b) ___ our ignorance and gives us the (c) ___ of knowledge. In respect of imparting education there should be no (d) ___ between man and woman. Education is one of the (e) ___ human rights.

   Answer: (a) prosper/ develop (b) removes (c) light (d) disparity/ discrimination (e) basic

125. Fill in the blanks with appropriate word:
Our freedom fighters are the (a) ___ heroes of our country. We should (b) ___ them as they sacrificed their (c) ___ for the cause of mother land. It’s a matter of great (d) ____ that most of them are (e) ___ and our young generation does not know about their valiant struggle.
  
Answer: (a) real (b) respect/ honour/ value (c) lives (d) regret/ sorrow (e) poor

126. Fill in the blanks with appropriate word:
The poor man was at a complete loss. The nobleman was more (a) ___ a person of title. He was a gentleman. He stopped in (b) ___ of the farmer and got off the horse. “ I see you’ve had a mishap; friend”, said the nobleman. “Fortunately, I have come along just now (d) ___ it is difficult to find help in a place like this.” Then he held one end of the sack and asked the farmer to hold the other (e) ___.
        
       Answer: (a) than (b) front (c) but (d) end (e) bond

127. Fill in the blanks with appropriate word:
Books are men’s best friends. You may (a) ___ many a good friends but you may (b) ___ find them when you are in need. (c) ___ may not always come to you with (d) ___. One or two may prove false and (e) ___ you much harm.  
     
      Answer: (a) have (b) not (c) they (d) co-operation (e) do

128. Fill in the blanks with appropriate word:
Few days ago when I had (a) ___ in Dhaka, I visited a number of interesting places. Yesterday I (b) ___ by my cousin went to DU with a view to (c) ___ ‘Aparajeo Bangla’ and I can not help (d) ___ something about it. In English it (e) ____ unconquerable Bangladesh.

      Answer: (a) gone/ been (b) accompanied (c) visiting (d) knowing (e) is called

129. Fill in the blanks with appropriate word:
Examination is very important in student life. It justifies a student’s (a) ___. No student can be (b) ___ to next class without examination. So, every student (c) ___ hard to pass the examination. There are many ways to do (d) ___ in the examination and meritorious students follow these ways. Subject (e) ___ is not all things approach the examination.
    
     Answer: (a) ability / quality/ merit (b) promoted (c) works (d) good/ well (e) knowledge

130. Fill in the blanks with appropriate word:
We live in an age of science. We can use the (a) ___ of science in all (b) ___. Science is a constant (c) ___ of our daily. (d) ___ have made the impossible (e) ___ possible by means of science.

Answer: (a) blessing / use (b) fields (c) friend (d) scientists (e) things

131. Fill in the blanks with appropriate word:
The tribal people follow their own (a) ___. The platform they build their houses on is called (b) ___. Woman (c) ___ their own clothes. They (d) ___ pastimes in fishing and hunting. (e) ___ is a popular sport for them.

          Answer: (a) lifestyle/ culture (b) machang (c) weave (d) usually (e) wresting

132. Fill in the blanks with appropriate word:
Corruption is one of the main (a) ___ of the developing countries. It draws (b) ___ wheel of the economy. For this, (c) ___ blame one another. In order to (d) ___ out of the jaws of the (e) of corruption, self-criticism, self-restraint, self-purification and above all, patriotism is necessary.

          Answer:(a) populated (b) world  (c) population  (d) control  (e) awareness/ consciousness

133. Fill in the blanks with appropriate word:
Many people do not get enough nutrition from what they eat. Many children become blind because they do not get (a)  ___ nutrition. Diarrhea is a common (b) ___. This is because many (c) ___ do not drink clean water or they (d) ___ dirty food. So, they often suffer (e) ___ diarrhea. The condition in our villages is very deplorable.

         Answer: (a) enough (b) disease (c) people (d) eat (e) from

134. Fill in the blanks with appropriate word:
Man is mortal. To every man death (a) ___ come sooner or late. But it matters little if a man (b) ___ a few years more or less than another. Our life is not (c) ___ by months or years. It is (d) ___ measured by our deeds and actions. The people who live only for their own interest die (e) ___.

       Answer: (a) must (b) lives (c) counted (d) also (e) selfishly/ unpatriotic

135.Fill in the blanks with appropriate word:
English being an international language, its (a) ___ is great. Though it is painful, (b) ___ true that we lag behind (c) ___ this regard. The reasons of it (d) ___ many. But it the teachers try (e) ___ is possible to overcome the present situation to a large extent                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Answer: (a) importance/ necessity (b) it (c) in (d) are (e) it

135. Fill in the blanks with appropriate word:
The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) ____ loving. We (b)   _____ in peaceful co-existence. We want to live (c) _____ and wish all well. Love for all and (d) ______ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people
     of the whole world as our relatives.

  Answer: (a) peace (b) believe (c) peacefully (d) hate (e) consider

136. Fill in the blanks with appropriate word:
Independent Bangladesh is our (a) ____. It is the duty of (b) _____ of us to build up        (c) ___ country. The students’ role is (d) _____. They have to bear in (e) ___ that they are          responsible citizens of this country. Their duty is to keep away the country from        corruption and work for the country.

Answer: (a) mother land (b) all (c) our (d) important (e) mind

137. Fill in the blanks with appropriate word:
       Bangladesh is a (a) ____ child of nature. (b) ______ is blessed with (c) ____ beauties.  
       Flower is (d) ____ of the innate (e) ____ of nature.

       Answer: (a) darling (b) it (c) natural (d) one (e) beauties

138. Fill in the blanks with appropriate word:
God has created all the living (a) ____ on the earth. We should respect and (b) ___ other
       Creatures keeping in mind that (c) ___ are created by God and they (d) ____ tries to
       Interrupt the freedom, (e) ____ start to escalate.
      
       Answer: (a) beings (b) love (c) these (d) deserve (e) them

139. Fill in the blanks with appropriate word:
The 21st February is a (a) ____ memorable day in our national (b) ____.we remember this day with (c) ____ honour. The day is (d) _____. On this day, our national (e) ____ is kept half-must.

Answer: (a) very (b) life (c) great (d) holiday (e) flag
140. Fill in the blanks with appropriate word:
Man is the maker of (a) _____ own fortune. If we are (b) _____ of work, we cannot prosper (c) _____ life. But some people think (d) ____ success in life depends on (e) ___ or chance.
      Answer: (a) his (b) path (c) peace (d) that (e) luck

141. Fill in the blanks with appropriate word:
Answer:

142. Fill in the blanks with appropriate word:

Answer:

143. Fill in the blanks with appropriate word:

Answer:

144. Fill in the blanks with appropriate word

Answer:

145. Fill in the blanks with appropriate word:
Answer: